Het einde van het jaar nadert en de feestdagen komen er weer aan. Voor de feestdagen beginnen komen er ook twee andere leuke dagen aan, namelijk de twee populairste winkeldagen van het jaar: Black Friday en Cyber Monday. Op deze dagen bieden vele winkels hun producten aan met een flinke korting. Zo ook Tip de Bruin. Maar wat is black Friday en Cyber Monday eigenlijk? Het lijkt misschien één grote marketingstunt, maar in werkelijkheid is dit een heel ander verhaal.

HOE ZIJN BLACK FRIDAY EN CYBER MONDAY ONTSTAAN?

Als het einde van November dichterbij komt zie je ook steeds vaker de term ‘Black Friday’ voorbijkomen. Hoe is dit eigenlijk ontstaan? Volgens velen heeft Black Friday een zakelijk karakter. Wat men waarschijnlijk niet weet is dat Black Friday oorspronkelijk is ontstaan door winkeliers! Deze speciale dag heeft voor het eerst plaatsgevonden in Philadelhpia, waar de winkels altijd drukbezocht zijn op de eerste dag na Thanksgiving. Doordat consumenten spontaan alle winkels gingen bezoeken op deze vrijdag hebben de winkels gezamenlijk besloten om flinke kortingen te geven. Op deze manier is het ‘shoppen’ op Black Friday ontstaan in 1961. Vanaf dit moment is Black Friday een speciale dag waarop korting wordt gegeven aan de consument.

Cyber Monday heeft ook met Thanksgiving te maken en is gekoppeld aan Black Friday. De eerste maandag na Thanksgiving wordt ‘Cyber Monday’ genoemd en luidt de start in van de kerstverkoop bij online winkels. In 2005 is Cyber Monday voor het eerst gehouden als tegenhanger én verlengstuk van Black Friday. Het is algemeen bekend dat op deze ‘zwarte vrijdag’ de winkels actief worden bezocht en er vaak chaos ontstaat. De voorraden van de winkels waren vaak beperkt wat regelmatig zorgde voor knokpartijen waarbij de consumenten nieuwste kleding, de mooiste schoenen en de nieuwste luchtjes uit elkaars handen trokken. Hier zagen een online winkels de kans om een dag te lanceren met aanbiedingen die alleen online verkrijgbaar zijn: Cyber Monday is ontstaan. Op deze manier hoef je niet de drukte in om te shoppen met korting! 

Nadat deze ‘tradities’ over zijn komen waaien uit Amerika hebben vele Nederlandse bedrijven hier een eigen draai aan gegeven. Bedrijven hebben het hele weekend aanbiedingen en er is als het ware één groot kortingsfestijn in de winkels: Cyber Monday geldt ook in winkels, en op Black Friday worden er ook online kortingen gegeven.

HOE WERKEN DEZE KORTINGSDAGEN?

Nu vraag jij je natuurlijk af hoe winkels zomaar ineens flinke kortingen kunnen weggeven. Daar hebben wij ook een antwoord op! “Veel Black Friday-deals zijn een speciale samenwerking tussen fabrikanten en winkels.” Met fabrikanten wordt bijvoorbeeld afgesproken dat de winkelier een groot aantal producten afneemt voor een lagere prijs. Zo kan de consument het product met korting kopen (NOS, 2018).

 Dit geldt ook voor Tip de Bruin. Verschillende kledingmerken bieden ons een korting aan op een bepaald product die wij vervolgens kunnen doorvoeren op deze dagen. Zo kan jij bij Tip de Bruin ook met korting shoppen in het Black Friday Weekend. Denk bijvoorbeeld aan merken als Woolrich, MyBrand, EA7 en In Gold We Trust. Van 29 november tot en met 2 december zijn verschillende kledingstukken van verschillende merken verkrijgbaar bij Tip de Bruin, online en in onze winkel in Amsterdam! Kom langs bij onze winkel en shop kleding van bekende merken met korting! Nog één Tip: wacht niet te lang, het kan erg snel gaan!